הידעת שמחקרים רבים בשנים האחרונות מצביעים על ערכה התזונתי הרב של הביצה? יתירה מכך, חוקרים רבים כיום הינם בדעה שאין כל קשר בין צריכת ביצים לבין עודף כולסטרול בדם. בכנס של Experimental Biology 2007 הוצגו תוצאות של תשעה מחקרים התומכים בחשיבותה של הביצה לבריאותינו. מבין המסקנות הראשיות שהוצגו בכנס עולה ש:
? ביצים לארוחת בוקר, כחלק מתזונה נבונה, תורמות לירידה מואצת במשקל עודף (עד כפליים ירידה במשקל בהשוואה לארוחות בוקר ללא ביצים).
? ביצים מסייעות בשמירה על רמת כולין אידיאלית בגוף (כולין הינו סוג של ויטמין B המסייע לניצול שומנים וייצור הורמונים, מקטין רמת כולסטרול בדם, מפחית אובדן זיכרון, מסייע לכבד בסילוק חומרים מהדם, תורם לבריאות הלב והמוח ועוזר לפעילות הכליות ושלפוחית השתן).
? בהשוואה לגורמי הסיכון הידועים למחלות לב (גיל, גנטיקה, תזונה, עישון, צריכת אלכוהול, יתר לחץ דם, עודף כולסטרול, משקל יתר, סוכרת וחוסר פעילות גופנית), תרומת הביצים לרמת הסיכון הינה אפסית (רק 0.6% בגברים ו-0.4% בנשים).
להלן 10 סיבות לאכול ביצים באופן קבוע:
? לביצים ערך תזונתי עשיר מאוד. הן מכילות את כל אבות המזון (פחמימות, חלבונים ושומנים), ויטמינים חשובים (A, D, E, B1, 2B, 12B, Folate), מינרלים חיוניים (סידן, גופרית, ברזל, יוד, סלניום, אבץ) וחומצות חלבון חיוניות.
? ביצים תורמות לבריאות העיניים. מחקרים מראים שבזכות שני מרכיבים המצויים בביצה, הלוטאין וה-zeaxanthin, צריכת ביצה אחת ביום מסייעת במניעת ניוון הרשתית ובהקטנת הסיכון להתפתחות קטרקט.
? ביצה אחת מכילה 6 גרם של חלבון איכותי ואת כל תשע חומצות החלבון החיוניות.
? מחקרים שבוצעו ע"י בי"ס לבריאות הציבור(School of Public Health) שבאוניברסיטת הארווארד, מורים על כך שאין כל קשר בין צריכת ביצים לבין מחלות לב. יתירה מכך, מחקרים אלה מראים שצריכת ביצים מסייעת במניעת קרישי דם, שבץ מוחי והתקפי לב.
? ביצים הינן מקור נהדר של כולין. בחלמון אחד של ביצה יש כ-300 מיקרוגרם כולין. (כפי שהוזכר לעיל, כולין הינו סוג של ויטמין B המסייע לניצול שומנים וייצור הורמונים, מקטין רמת כולסטרול בדם, מפחית אובדן זיכרון, מסייע לכבד בסילוק חומרים מהדם, תורם לבריאות הלב והמוח ועוזר לפעילות הכליות ושלפוחית השתן).
? ביצים מכילות שומנים בריאים.
? ממחקרים רבים עולה שלא רק שביצים אינן תורמות לעודף כולסטרול, הן תורמות לעלייה בכולסטרול ה"טוב" (HDL).
? ביצים מכילות ויטמין D טבעי (ויטמין D חיוני לבנייה ובריאות העצמות והשיניים, נחוץ לבריאות המוח ומאט התפתחות של סוכרת ומחלות סרטן השד, הפרוסטטה והמעי).
? ביצים תורמות להקטנת רמת הסיכון של סרטן החזה. במחקר אחד, נשים שאכלו לפחות 6 ביצים בשבוע הקטינו את רמת הסיכון שלהן לסרטן החזה ב-44%.
? ביצים תורמות לבריאות השיער והציפורניים בזכות מגוון הויטמינים והמינרלים ורמת הגופרית הגבוהה שבהן.
אז כמה ביצים מותר?
בנושא זה הדיעות משתנות מאיש מקצוע אחד לשני. ההמלצות הבאות מבוססות על מספר מחקרים עדכניים:
? מבוגרים (בני 13 ומעלה) - 1-2 ביצים ביום.
? ילדים - ביצה ביום.
להלן 3 אפשרויות מומלצות לאכילת ביצים:
האפשרויות הבאות משמרות את המבנה המולקולרי של הביצה ולפיכך שומרות על הערך התזונתי שלה. אני ממליצה בחום לצרוך ביצים אורגניות או ביצי חופש בלבד.
? חלמון טרי. במקרה זה ישנו חשש להימצאות סלמונלה בביצה. אני ממליצה לכם באתר האינטרנט של ד"ר ג'וזף מרקולה, לקרוא מאמרים רלוונטיים ולהחליט בעצמכם. הנה מתכון לשייק פרוטאין הכולל חלמונים טריים: לערבל בבלנדר כוס חלב עיזים דל שומן או כוס חלב אורז, כוס תותים או אפרסק חתוך לקוביות, תמר יבש מגולען, 2 כפות זרעוני פישתן טחונים במקום, כפית חמאת שקדים ו-2 חלמונים טריים מביצים אורגניות או ביצי חופש. יש להוסיף את החלמונים בבחישה עדינה לשייק לאחר שכל החומרים עורבלו בבלנדר.
? ביצים שלוקות בסגנון אמריקאי (poached eggs).
אופן ההכנה: בסיר בינוני להרתיח מים עם 1/4 כפית מלח או 1/2 כפית חומץ ולהנמיך את הלהבה. כשהמים הפסיקו לבעבע, לבחוש אותם בכיוון השעון עם כף עץ ומיד לשפוך ביצה (ועוד ביצה) לתוכם. יש לשבור את הביצה לקערית קטנה ואת הקערית להחזיק קרוב מאוד למים ולשפוך את הביצה ממרחק זה. לאחר כדקה אפשר לכבות את הלהבה ולחכות כ-10 דקות עד שהביצים מוכנות לאכילה. יש להקפיד שהחלמון נותר רך.
? ביצים שלוקות בסגנון ישראלי.
אופן ההכנה: שולקים ביצים עם הקליפה במים רותחים 5 עד 10 דקות. יש להקפיד שהחלבון עשוי טוב והחלמון נותר רך.
מקורות:
Experimental Biology 2007 Late-Breaking Abstracts
Eurekalert August 5, 2008
Journal of the American College of Nutrition December 2005; 24(6):510-5
American Journal of Clinical Nutrition May 2008; 87(5):1554S-1557S
The Journal of the American Medical Association April 20, 1999;281:1387-1394
American Journal Clinical Nutrition February 2002;75(2):179-80
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 75, No. 6, 1084-1092, June 2002
Archives of Internal Medicine September 11, 2000;160
Essential Nutrient Found in Eggs Reduces Risk of Breast Cancer by 24 Percent
Breast Cancer Research February 24, 2003;5:R59-R64
Nourishing a Growing Baby
? ביצים לארוחת בוקר, כחלק מתזונה נבונה, תורמות לירידה מואצת במשקל עודף (עד כפליים ירידה במשקל בהשוואה לארוחות בוקר ללא ביצים).
? ביצים מסייעות בשמירה על רמת כולין אידיאלית בגוף (כולין הינו סוג של ויטמין B המסייע לניצול שומנים וייצור הורמונים, מקטין רמת כולסטרול בדם, מפחית אובדן זיכרון, מסייע לכבד בסילוק חומרים מהדם, תורם לבריאות הלב והמוח ועוזר לפעילות הכליות ושלפוחית השתן).
? בהשוואה לגורמי הסיכון הידועים למחלות לב (גיל, גנטיקה, תזונה, עישון, צריכת אלכוהול, יתר לחץ דם, עודף כולסטרול, משקל יתר, סוכרת וחוסר פעילות גופנית), תרומת הביצים לרמת הסיכון הינה אפסית (רק 0.6% בגברים ו-0.4% בנשים).
להלן 10 סיבות לאכול ביצים באופן קבוע:
? לביצים ערך תזונתי עשיר מאוד. הן מכילות את כל אבות המזון (פחמימות, חלבונים ושומנים), ויטמינים חשובים (A, D, E, B1, 2B, 12B, Folate), מינרלים חיוניים (סידן, גופרית, ברזל, יוד, סלניום, אבץ) וחומצות חלבון חיוניות.
? ביצים תורמות לבריאות העיניים. מחקרים מראים שבזכות שני מרכיבים המצויים בביצה, הלוטאין וה-zeaxanthin, צריכת ביצה אחת ביום מסייעת במניעת ניוון הרשתית ובהקטנת הסיכון להתפתחות קטרקט.
? ביצה אחת מכילה 6 גרם של חלבון איכותי ואת כל תשע חומצות החלבון החיוניות.
? מחקרים שבוצעו ע"י בי"ס לבריאות הציבור(School of Public Health) שבאוניברסיטת הארווארד, מורים על כך שאין כל קשר בין צריכת ביצים לבין מחלות לב. יתירה מכך, מחקרים אלה מראים שצריכת ביצים מסייעת במניעת קרישי דם, שבץ מוחי והתקפי לב.
? ביצים הינן מקור נהדר של כולין. בחלמון אחד של ביצה יש כ-300 מיקרוגרם כולין. (כפי שהוזכר לעיל, כולין הינו סוג של ויטמין B המסייע לניצול שומנים וייצור הורמונים, מקטין רמת כולסטרול בדם, מפחית אובדן זיכרון, מסייע לכבד בסילוק חומרים מהדם, תורם לבריאות הלב והמוח ועוזר לפעילות הכליות ושלפוחית השתן).
? ביצים מכילות שומנים בריאים.
? ממחקרים רבים עולה שלא רק שביצים אינן תורמות לעודף כולסטרול, הן תורמות לעלייה בכולסטרול ה"טוב" (HDL).
? ביצים מכילות ויטמין D טבעי (ויטמין D חיוני לבנייה ובריאות העצמות והשיניים, נחוץ לבריאות המוח ומאט התפתחות של סוכרת ומחלות סרטן השד, הפרוסטטה והמעי).
? ביצים תורמות להקטנת רמת הסיכון של סרטן החזה. במחקר אחד, נשים שאכלו לפחות 6 ביצים בשבוע הקטינו את רמת הסיכון שלהן לסרטן החזה ב-44%.
? ביצים תורמות לבריאות השיער והציפורניים בזכות מגוון הויטמינים והמינרלים ורמת הגופרית הגבוהה שבהן.
אז כמה ביצים מותר?
בנושא זה הדיעות משתנות מאיש מקצוע אחד לשני. ההמלצות הבאות מבוססות על מספר מחקרים עדכניים:
? מבוגרים (בני 13 ומעלה) - 1-2 ביצים ביום.
? ילדים - ביצה ביום.
להלן 3 אפשרויות מומלצות לאכילת ביצים:
האפשרויות הבאות משמרות את המבנה המולקולרי של הביצה ולפיכך שומרות על הערך התזונתי שלה. אני ממליצה בחום לצרוך ביצים אורגניות או ביצי חופש בלבד.
? חלמון טרי. במקרה זה ישנו חשש להימצאות סלמונלה בביצה. אני ממליצה לכם באתר האינטרנט של ד"ר ג'וזף מרקולה, לקרוא מאמרים רלוונטיים ולהחליט בעצמכם. הנה מתכון לשייק פרוטאין הכולל חלמונים טריים: לערבל בבלנדר כוס חלב עיזים דל שומן או כוס חלב אורז, כוס תותים או אפרסק חתוך לקוביות, תמר יבש מגולען, 2 כפות זרעוני פישתן טחונים במקום, כפית חמאת שקדים ו-2 חלמונים טריים מביצים אורגניות או ביצי חופש. יש להוסיף את החלמונים בבחישה עדינה לשייק לאחר שכל החומרים עורבלו בבלנדר.
? ביצים שלוקות בסגנון אמריקאי (poached eggs).
אופן ההכנה: בסיר בינוני להרתיח מים עם 1/4 כפית מלח או 1/2 כפית חומץ ולהנמיך את הלהבה. כשהמים הפסיקו לבעבע, לבחוש אותם בכיוון השעון עם כף עץ ומיד לשפוך ביצה (ועוד ביצה) לתוכם. יש לשבור את הביצה לקערית קטנה ואת הקערית להחזיק קרוב מאוד למים ולשפוך את הביצה ממרחק זה. לאחר כדקה אפשר לכבות את הלהבה ולחכות כ-10 דקות עד שהביצים מוכנות לאכילה. יש להקפיד שהחלמון נותר רך.
? ביצים שלוקות בסגנון ישראלי.
אופן ההכנה: שולקים ביצים עם הקליפה במים רותחים 5 עד 10 דקות. יש להקפיד שהחלבון עשוי טוב והחלמון נותר רך.
מקורות:
Experimental Biology 2007 Late-Breaking Abstracts
Eurekalert August 5, 2008
Journal of the American College of Nutrition December 2005; 24(6):510-5
American Journal of Clinical Nutrition May 2008; 87(5):1554S-1557S
The Journal of the American Medical Association April 20, 1999;281:1387-1394
American Journal Clinical Nutrition February 2002;75(2):179-80
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 75, No. 6, 1084-1092, June 2002
Archives of Internal Medicine September 11, 2000;160
Essential Nutrient Found in Eggs Reduces Risk of Breast Cancer by 24 Percent
Breast Cancer Research February 24, 2003;5:R59-R64
Nourishing a Growing Baby
רונית מור מתמחה במתן ייעוץ נטורופתי, סדנאות והרצאות בתחום הרפואה הטבעית. מטרת הייעוץ וההכוונה שהיא מעניקה הינה ניקוי, איזון וחיבור מחודש של מערכות הגוף והנפש ע"י היחשפות לתזונה נבונה ואורח חיים טבעי התורמים למניעת מחלות ומעניקים כלים לרפאן. למידע נוסף אתם מוזמנים לשלוח דוא"ל ל- drronitmor@gmail.com או לבקר באתר האינטרנט http://www.ronitmor.com